Фахівці нагадують про небезпеку ботулізму: у І кварталі 2019 на Любарщині зафіксований 1 випадок

Фахівці Любарського районного управління Держпродспоживслужби нагадують про смертельну небезпеку ботулізму.

Лише за перший квартал у Житомирській області 3 осіб захворіли на цю страшну хворобу, один із випадків трапився у Любарському районі. Наприкінці зими у досить важкому стані у райлікарню  доправили жінку пенсійного віку, якій медики встановили саме  діагноз – ботулізм. Своєчасне введення спеціальної антитоксичної сироватки вселило надію на одужання.

Найімовірнішою причиною хвороби жінка стала звичайна овочева консерва –  кабачкова ікра домашнього виготовлення. Вона виявилась настільки токсичною, що мишки, яким з метою лабораторного підтвердження діагнозу було введено сироватку крові  хворої, згинули в першу ж  добу.

Збудником ботулізму  є мікроб, що розмножується при відсутності кисню. Консервована продукція  (овочева, м’ясна, рибна,  грибна) домашнього приготування – ідеальне середовище для розмноження таких бактерій. З неякісно обробленою сировиною мікрочастинки спор збудника,  що має досить захищену оболонку, вони потрапляють в банку з консервацією. Ні температура  в  110º С,   ні значні концентрації розчинів чи маринадів не страшні цьому мікроорганізму. І саме в герметично закритій тарі  він починає виділяти ботулотоксин – отруту , що у 375 тисяч разів є сильнішою від яду гримучої змії.

В одній і тій же ємності ботулотоксин може розміщуватись гніздами, тому не всі, хто разом споживав продукт, повинні захворіти . Саме такою була ситуація у випадку з потерпілою зжителькою Любарщини.

Хворий не складає  небезпеки для оточуючих.

Після перенесеної хвороби  імунітет у потерпілого до цього мікроорганізму не розвивається. Так на Любарщині проживає чоловік, який за короткий період двічі потрапляв на лікарняне ліжко з діагнозом ботулізм.

Крім консервованого асортименту, потенційну небезпеку складають копчена, солена , в´ялена риба, ковбаси, шинки, інші м’ясні копченості, особливо виготовлені приватно в домашніх умовах.

Фахівці застерігають,  що консервовані заготовки та інша харчова продукція, забруднена ботулотоксином, переважно мають апетитний вигляд і смак. І лише бомбаж (вздуття кришки) може насторожувати про небезпеку.

Ознаки хвороби,  в залежності від кількості отрути,  яка попадає в людський організм можуть з´являтися  за 2- 24 години, максимально аж через 14 днів. Блювання, розлад зі сторони шлунково-кишкового тракту, інколи температура – це найперші симптоми отруєння. Згодом до них додається специфічна симптоматика: порушення гостроти зору, двоїння в очах, косоокість, слабкість, сухість у ротовій порожнині, зміна голосу, розлад мови, неможливість ковтання.

Хворий підлягає терміновій госпіталізації, адже  без специфічного лікування може наступити смерть, викликана паралічем дихальної мускулатури.

Ольга Балдинюк , фахівець районного управління Держпродспоживслужби