Фахівці з Любарщини нагадують про небезпеку “Хвороби брудних рук”

Літо є чудовою порою року . Але з приходом тепла спостерігається загострення  епідемічної ситуації, зумовленої мікроорганізмами, що відносяться до кишкової групи інфекцій.

Із засобів масової інформації все частіше ми дізнаємося про випадки масових харчових отруєнь чи то під час літнього оздоровлення чи відзначення урочистостей  або ритуальних обрядів,  причому як в закладах громадського харчування, так і в приватному секторі.

Цьогоріч, на жаль, Любарщина також у числі територій, в яких зареєстровані випадки гострих кишкових захворювань  з числом потерпілих чотири  й більше осіб.

Використання для потреб, пов’язаних  з масовим харчування  людей сировини  та іншого продовольчого  асортименту без повного пакету супровідних документів  щодо їх якості й безпеки, недотримання  технологічних та інших  вимог  на всіх етапах приготування, зберігання, транспортування, реалізації готової їжі, утримання приміщень, кухонного, столового, іншого допоміжного реманенту в незадовільному санітарно-технічному стані, допуск до процесів пов’язаних з масовим харчуванням осіб без попереднього профмедогляду, ігнорування правил особистої гігієни – це переважно складові ,що не додають здоров’я тим, хто сідатиме  за обідній стіл .                                                                                                                                                Особливе занепокоєння викликає практика поширення несанкціонованих обслуговувань на виїздах. Саме така виїзна трапеза зіпсувала родинне свято та стала причиною госпіталізації 4-х осіб, троє  з яких діти, в одному з населених пунктів району.

Сальмонельоз, гастроентероколити, дизентерія , хвороба Боткіна  – це основні захворювання, що реєструються.

За даними епідеміологічного аналізу кишкових інфекцій по області за минулий рік головними чинниками, які здатні спричинити сальмонельоз  були  яйця (близько 50% у загальній структурі  поширення цієї  недуги). М’ясу та продуктам  його переробки належало  понад 25%, а молочним продуктам –  трохи більше 5 відсотків .  Кожний четвертий випадок гастроентероколитів був зумовлений  молоком чи молокопродукцією, кожний п’ятий – овочами, а кожний шостий – м’ясопродуктами  . Захворювання на дизентерію 35 відсотків потерпілих пов’язували з вживанням молочної продукції, 17 % – овочів  та 12% – м’ясного асортименту . Першочерговим чинником поширення  хвороби Боткіна вважається вода питна, особливо з джерел децентралізованого водопостачання (колодязна)

Основними  шляхами розповсюдження  інфекцій кишкового походження  є  аліментарний (через харчові продукти), водний та контактно-побутовий.

Найбільш вразливі  до гострих кишкових інфекцій  діти. Найвищим показник цієї захворюваності був у віковій структурі від 1 до 4 років. Саме ранній вік, незміцнений стан малюкового організму найчастіше є причиною потрапляння дітей на лікарняне ліжко.

Висока температура є добрим спільником для мікробів, що викликають кишкові інфекції. М’ясний, рибний, молочний асортимент, яйця в натуральному та переробленому вигляді  – то найкраще  живильне  середовище  для розмноження цих бактерій, які інколи навіть не спричиняють зовнішніх змін або смакових властивостей їжі.

Немита городина чи садовина, зберігання їжі без холоду або вживання її по закінченні рекомендованого терміну придатності,  це також  потенційна загроза здоров’ю.

У спеку виключайте з харчового раціону заливні страви, холодець, паштети, кров’яні та ліверні ковбаси, салтисон,  салати, заправлені майонезом, рибу домашнього посолу, млинці з м’ясним  фаршем чи лівером,торти, тістечка та все, що викликає найменший сумнів.

Пийте воду лише гарантованої  якості  або після попереднього кип´ятіння.

Кишкові інфекції ще називаються хворобами брудних рук .

Пам’ятайте про це постійно! У випадках занедужання (нудота,блювання,пронос, біль у животі, слабкість, температура) – негайно звертайтесь у медичний заклад . Бо саме лікар – єдиний порадник, який допоможе здолати недугу і не допустити на майбутнє   бактеріоносійства, стану коли неналежно вилікувана людина вже сама стає джерелом поширення інфекції  для оточуючих.

На завершення слід нагадати власникам об’єктів  громадського харчування , які іменуються тепер рестораторами, про проведення, за власною ініціативою, періодичного  мікробіологічного контролю якості продукції, що пропонується відвідувачам . Такі дослідження проводяться акредитованими лабораторіями,  підпорядкованими ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України»

Для вирішення питань по суті радимо звертатись  за телефоном  у Любарі 2-31-77.

  Ольга Балдинюк,  Любарське рай відділення    ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ»